úterý 19. ledna 2010

První post: kecy na úvod a BALACLAVA

V roce 2004 jsem si koupil kameru. Už jí skoro nepoužívám, ale stihnul jsem natočit docela dost koncertů, na které mám hodně skvělých vzpomínek. Baví mě teď na to zpětně koukat, připomíná mi to tu atmosféru. Čas od času po mě někdo nějaký video chce a docela mě lákala myšlenka založit blog s videama z koncetů a pár slovama k nim. Až teď jsem se dostal k její realizaci. Idea je taková, že zpočátku budu věnovat každý post jedné kapele, od níž mám víc záznamů a uvidíme, kam se to pohne dál.



Přemýšlel jsem, co poslat první. Po chvíli jsem dospěl k tomu, že BALACLAVA bude asi ten nejlepší začátek. Z osobních důvodů. Musím upřímně říct, že tahle kapela mě, když jsem jí poznal, hodně nakopla a troufám si tvrdit, že jsem nebyl jediný. BALACLAVA mě v jeden čas dostala tak, že jsem na jejich koncert šel v předvečer svých přijímaček na vejšku, hehe. Myslím, že poprvé jsem je viděl v roce 2002. Hrozně se mi líbila jejich show a byl to jeden z faktorů, který mě přesvědčil, že jde jít dál, než o věcech jen jinak přemýšlet, že jde i ty věci jinak dělat. Mluvím o DIY jako postoji, ne nutnosti, o vegetariánství/veganství a dalších věcech. Když si to tak rozebírám, tak to hlavní, co na týhle kapele bylo tak charismatický, bylo její pozitivní sdělení. Sdělení má hafo kapel, ale málokterá ho podá tak pozitivně, že to v tobě něco zanechá. Pro mě navíc bylo jejich vystupování hodně upřímné a o to víc jsem si BALACLAVU oblíbil, když jsem poznal její členy osobně a potvrdilo se mi to samé.
BALACLAVU jsem viděl spoustukrát a mám natočených víc jejich koncertů. Nedávám sem všechny. Jednak by to třeba byla nuda a jednak prostě některé z nich na videu nevypadají tak dobře, jak vypadaly doopravdy. Mimochodem, když jsem na ty videa tak koukal, tak jsem si všimnul nebývalého množství vět z milanových proslovů začínajících "Seru na...", hehehe.

4. března 2005 - Vrah, Rožnov pod Radhoštěm

Můj první koncert na Vrahu. Pamatuju si, že venku byla strašná kosa, že jsem jel v autě s Pavlem (basa - Balaclava) a několika dalšíma lidma a že jsme dorazili jen tak tak. Koncert byl v podstatě release party pro split sedmipalec s místními COMPLICITÉ-CANDIDE, kteří na tomhle koncertu taky hráli (snad ještě i INNOXIA CORPORA), a ještě na místě se to kompletovalo s obalama. Byla tam kupa známých, i těch, které jsem tehdy ještě neznal, a bylo tak narváno, že se v sále nedalo vůbec hýbat. Přesto proběhly nějaké circlepity a podobně. Neopakovatelná atmosféra. Po koncertu se spalo přímo na Vrahu a v mysli mi utkvěl zvuk pingpongáče ve čtyři ráno. Jak jsme jeli domu, to už si vůbec nepamatuju. Na co si vzpomínám, je ještě čištění zubů v rožnovské čajovně. Na youtube někdo uploadoval video posledního songu z tohodle koncertu, takže abych se neopakoval, tak jsem uploadoval další. Tentokrát 1952. Dodnes mě u toho mrazí v zádech. Ale to se mi u starších songů od BALACLAVY stává často.



2005 - koncerty na sedmičce

Koncertů BALACLAVY na sedmičce bylo fakt hodně. A ty co jsem viděl, mi splývaj dohromady. Skoro všechny byly benefity, skoro na všech bylo totálně narváno, skoro všechny měly parádní atmosféru. A právě skrze ní mi splývají. Tady jsou tři videa z roku 2005. 2x tam je Den poté, jednou Requiem. Tohle jsou pro mě dva nejlepší songy od BALACLAVY.







11.6.2005 - Paluba, Písek
Mám doma nějaké fotky, na kterých hrajeme před tímhle koncertem fotbal na plácku přd Palubou. Na tý akci bylo hrozně moc lidí, grilovalo se, okolo pobíhaly děti, úplný rurální obrázek jak od Karla Klostermanna. Kromě BALACLAVY hráli ještě RABIES, POSLEDNÍ PŘÁNÍ MRTVÉHO HUMANISTY, GREX, LAHAR a KOBRA XI. Jeden z těch koncertů na Palubě, na které jsme s nadšením vyráželi z Prahy v několika autech. Škoda že už Paluba nefunguje. Tady ten koncert byl hodně divokej, což je vidět i na videu. Je to song Stínadla se bouří, hned první, co BALACLAVA zahrála.



19.11.2005 - Hamry nad Sázavou
Další výlet, zase s Pavlem a dalšíma lidma v autě. Zas bylo nasněžíno a zas byla brutální kosa. Dokonce jsem někde v půlce musel všechny vyhnat z naší staré Felicie, protože bylo potřeba vytlačit nějaký vysočinský kopec. Tenhle koncert byl menší fest. Z těch, co hráli si teĎ vzpomínám na BALACLAVU, SEE YOU IN HELL a NEEDFUL THINGS (teda aspoň myslím). V sále bylo dost namačkáno a strašně moc nakouřeno. Taky se mi vybavuje, že si Vojta nezapomněl vzít svoje koncetní triko Fernet Stock, hehe. O tom, co se dělo po koncertu kolujou docela vtipné historky, ale to sem nebudu tahat :). Ale asi to jelo dlouho dorána, my jsme se domů dostali snad někdy v 5. Píseň, co jsem sem uploadoval, se jmenuje Osada havranů (alespoň si to myslím :)) a teď si nedokážu vybavit, jestli vůbec je na nějaké nahrávce, ale myslím že ne...



7.6.2006 - Praha, Retro

Pokud si dobře vzpomínám, tak jeden z posledních koncertů BALACLAVA odehrála v červnu 2006 v Retru u Míráku v Praze. Byl to velkej benefit na Svobodu zvířat, Realita.tv a další organizace na podporu práv zvířat, kterej pořádali Conspiracy a kde hráli ještě CLOU (v té době už docela hvězdy a tudíž tahák na lidi) a 5TH APRIL. Co se týče atmosféry tak docela provar, no. Ale bylo zábavný pozorovat reakce publika, které většinou evidentně přišlo na CLOU, na show BALACLAVY. Proto sem taky dávám tohle video songu Creativity.




Rozhovor
No a nakonec rozhovor, kterej byl docela zábavnej a proběhnul před Rock café v Praze po benefitu na Svobodu zvířat v říjnu 2004. Pak taky vyšel na MYA DVD.

1 komentář:

  1. skvělej nápad tenhle blog, těch videí si moc cenim.
    doufám, že máš velkou sbírku

    OdpovědětVymazat