pátek 22. ledna 2010

JOHN BALL


Stejně jako BALACLAVA patří JOHN BALL k mým srdcovým záležitostem, jednak kvůli hudbě, jednak kvůli textům a jednak kvůli osobní zkušenosti. Viděl jsem je podle mě tak 6x-7x a pokaždé to stálo za to. Každej koncert vlezl spolehlivě hluboko pod kůži. Ačkoliv J.B. docela dost lidí nevydejchávalo kvůli předchozímu účinkování členů ve SKREAM! a LOVEJOY, mě to vždycky bylo jedno právě kvůli osobní zkušenosti. Co si pamatuju, tak JOHN BALL vždycky hrávali těch šest songů, co mají na CD / MC a split LP s VAS SZUSZANNE a později jim přibyl jen jeden song, který nikdy nenahráli. Nevím přesně, kdy se JOHN BALL rozpadli, ale bylo to tak před dvěma lety. V létě a na podzim 2009 se ale zase dali na chvíli dohromady, aby občas odehráli nějaké koncerty. Co vím, tak členové J.B. hrajou/hráli ještě v RAINCOAT34 a DeREVAL.

21.7.2004 - Klub Cross, Praha
Když jsem šel na tenhle koncert, vůbec jsem JOHN BALL neznal. Šel jsem tam kvůli tomu, že se mi líbil popisek na letáčku, to si pamatuju. Společně s J.B. v Crossu (bylo to ještě v době před rekonstrukcí) hráli i WOLLONGONG, kteří mě tenkrát hodně dostali. Víc jsem ale propadnul J.B. - bylo to hodně upřímný a intenzivní a taky se mi dost líbily texty, které měli vytisknuté a rozdávali je, stejně jako to dělalo docela dost kapel, poslední dobou se to už moc nevidí. Po koncertu jsem se nějak zapovídal s Jumperem a od té doby se s ním pokaždé hrozně rád vidím. To video jsem tenkrát točil na příšerný foťák a tomu odpovídá i kvalita. Zvuk je dokonce trošku posunutej od obrazu. Vybral jsem song Homo individualis. Každý a každá z nás je středobodem vesmíru v každé a každém z nás je nekonečný vesmír.



20.3.2005 - Klub 007, Praha
Tohle video je z koncertu na sedmičce, kde JOHN BALL hráli před CHILDREN OF FALL. Moc si nepamatuju, jak se mi J.B. tady líbili, protože tenhle večer mě zhypnotizovali CHILDREN OF FALL svejma tehndy čerstvejma songama z Bonjour Tristesse, ale na sto procent vím, že i J.B. to dobře rozsekli. Na netu už koluje jedno video z toho koncertu, který jsem dával kdysi na starej czechcore, takže jsem vystříhnul další píseň - Tahle společnost zabíjí naše sny.



10.4.2006 - Café na půl cesty, Praha
Koncert v café Na půl cesty v centrálním pankráckém parku uspořádali kluci z VIA IMMUNITA kolektivu, kteří zde taky zahráli se svojí kapelou ADMIT ONE'S GUILT. Byl to podle mě možná i první hardcorový koncert takovéhoto typu na "půlce". Ani teď to není nic obvyklého, ale občas se něco objeví - hráli tam, z těch co si teď vybavuju, třeba DOWNFALL OF GAIA, BLACK GRAMOLA CONSPIRACY, FLOWERS FOR WHORES nebo LAKMÉ. No nic, zpět k JOHN BALL. V kaféčku to bylo narychlo, kluci hned po koncertu mizeli do Ruska na tour. Matně si vzpomínám, že mi Jumper říkal, že si snad zapomněl oblečení v Těšíně, nebo si ho pak zapomněl v kaféčku. Nějak tak. Ale ruku za ohně bych do toho nedal. Koncert byl narvanej, atmosféra luxusní. To video má pro mě obzvlášť sílu, protože skoro celou dobu stojí v záběru Henča, kamarád, se kterým jsem tou dobou docela dost pekl a který o nějaký čas později nečekaně umřel. Píseň je jeden z nejvtších "hitů" J.B. :), jemnuje se Chci vidět. Kdo by nechtěl vidět prázdné trůny a padat hvězdy...



22.7.2006 - Fluff Fest, Rokycany

Pokud se nemýlím, tak JOHN BALL na Fluffu otevírali sobotní lineup, takže tam neměli moc velký dav. Spíš tam bylo hodně lidí, kteří J.B. už znali a věděli, že to bude stát za to i na velkém pódiu. A kluci se s tím celkem dobře poprali. To je myslím vidět i z toho videa. Lidi zpívali s Jumperem, bavili se. Prostě tam byl ten duch. Píseň, kterou jsem uploadoval, není nikde nahraná a J.B. jí jen hrávali naživo.



25.10.2009 - KrhFest - Hostivařská sokolovna, Praha

JOHN BALL nějakou dobu vůbec nehráli, myslel jsem, že se rozpadli. Ale když jsem se v létě na fluffu viděl s Jumperem, tak jsem se dověděl, že zkouší a občas někde zahrají. Jedou z tchhle příležitostí byl KrhFest pořádaný opět lidmí z VIA IMMUNITA kolektivu. J.B. mimochodem hráli hned na prvním KrhFestu v roce 2006. Tenkrát jsme tam taky s LAKMÉ hráli. Na KrhFest 2009 jsem se vydal především kvůli tomu, že jsem prostě musel vidět obnovené JOHN BALL a taky kvůli obnovené AMBROSII. Pospíchal jsem kvůli tomu 300km z Moravy. JOHN BALL nezklamali, byl jsem vcelku nadšený. AMBROSIA mi přišla lepší než v době své největší slávy, tak 6-7 let nazpátek. Po AMBNROSII jsem ten večer ještě stihnul ANTI-FLAG v Roxy, protože jsem měl možnost jít zadara a to bylo taky super. Ze setu JOHN BALL sem dávám dva songy - State a Jako jezero.



1 komentář:

  1. Šamane díky za tenhle blog. Je skvelý, že ty vzpomínky nenecháváš zapadnout, ale pouštíš to dál. Vzpomínky jsou od toho, aby rozněcovaly nové věci...

    OdpovědětVymazat